Chirița în concert la Chișinău (Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău)

după Vasile Alecsandri și Matei Millo

Regia: Ada Milea

Sala Mare

Durată: 1 h 30 min.

Creatori

Text și muzică: Ada Milea și Anca Hanu Decor: Iurie Matei Pictor costume: Stela Verebceanu Sunet: Vlad Adajuc Consultant sunet: Victor Panfilov Fotografii: Ian Onică Director general al TNME: Petru Hadârcă

Distribuția

TNME CHIȘINĂU

Angela Ciobanu

TNME Chișinău

Anatol Durbală

TNME CHIȘINĂU

Diana Decuseară-Onică

TNME CHIȘINĂU

Dan Melnic

TNME CHIȘINĂU

Ghenadie Gâlcă

TNME Chișinău

Alexandru Pleșca

Informații suplimentare

Un spectacol muzical, vesel și vibrant, marca Ada Milea, cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău. Se inspiră din tradiție, dar țintește în tiparele și în tot ce e mai trăsnit în lumea de astăzi. Matei Millo a fost actorul care a adus în scenă tradiția jocului travesti pentru rolul Chiriței. Ada Milea recurge la acest procedeu, dar într-o altă formulă. Chirița de la TNME este seducătoare, carismatică și, bineînțeles, inimoasă și focoasă, gata să mănânce foc de dragul odraslelor sale neprețuite: zurliul Guliță – „copchil cu barbă”, Aristița și Calipsița – „fetile meli, rupti din steli”, sturlubatica și fermecătoarea Luluța, prinsă într-o colivie aurită, și tot alaiul din celebra piesă: Șarlatanii – surprinzători în matrapazlâcurile lor, Conu Bârzoi – candidat la primar, incitantul Leonaș, într-o paradă de deghizări neașteptate, și un personaj surpriză - Vasile Alecsandri, care, imperturbabil, urmărește de pe soclu, derularea accelerată a acțiunilor. TNME a optat pentru piesele lui Vasile Alecsandri, întrucât este unul dintre puținii autori clasici care, alături de Mihai Eminescu și Ion Creangă, a fost admis de cenzură în biblioteci și în manualele școlare în perioada sovietică. Iar Chirița este personajul comic și jovial, dar și subversiv în același timp, căci anume ea a asigurat conexiunea între cele două maluri de Prut, atunci când ideologia sovietică instrumentaliza narativul a două literaturi și două limbi.

Un proiect realizat cu susținerea INSTITUTULUI CULTURAL ROMÂN și reprezentanța sa la Chișinău, INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU”

Mai multe spectacole

Premieră: 30.09.2024

Sala Teatru Cub

Tarte pentru somnambuli (spectacol-lectură)

de Teo Spătaru

Regie: Ovidiu Lazăr

Premieră: 11.02.2024

Sala Mare

O tragedie veninoasă - după Women Beware Women de Thomas Middleton

Durata: 2 ore 30 min. (fără pauză)

Regie: Silviu Purcărete

Trei premii UNITER pentru spectacolul Teatru Național Iași, "Antologia dispariției", în regia lui Radu Afrim.