Sindromul Quijote

de Carmen Dominte

Regia: Radu Ghilaș

Sala Studio "Teofil Vâlcu"

Durată: 1h
Data premierei: 27.05.2022

Creatori

Regie: Radu Ghilaș Scenografie: Rodica Arghir Video design: Andrei Cozlac Muzică originală și prelucrări: Odry Bârcă

Distribuția

Actor

Dumitru Georgescu

Societar

Doina Deleanu

Actor

Adi Carauleanu

Trailer

Play Video Play Video

Informații suplimentare

„Piesa de teatru spune povestea a trei personaje și a unei seri de sâmbătă care le va afecta viața pentru totdeauna. Este povestea unei crime așa cum poate fi citită în ziar sau urmărită la Știri. Piesa nu încearcă să găsească soluții, ci doar scoate în evidență golul imens pe care fiecare faptă, fiecare gest, fiecare cuvânt rostit sau fiecare moment de tăcere îl ascunde. Realitatea, la rândul ei, este ascunsă bine după infinite straturi de aparențe. În definitiv, doar aparențele par să conteze; și totuși în spatele lor se află o mamă pentru care viața este o listă de obiective care trebuie bifate, un tată pentru care poezia este doar o formă de slăbiciune și un fiu care încearcă să fie perfect, așa cum i se ceruse. Sindromul Quijote este sindromul pe care îl trăiește fiecare personaj, este boala care distorsionează realitatea, este masca pe care toți o prezintă lumii. Este un sindrom pe care fiecare îl descoperă, îl simte și îl respinge iar, în cele din urmă, îl acceptă ca pe o stare permanentă.”

Carmen Dominte

Spectacol câștigător al primei ediții a proiectului „Lecturi³”derulat de Teatrul Național în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și revista Alecart.

Recenzii

„Sindromul Quijote radiografiază o realitate, prezintă scene care recuperează anumite aspecte, dar care nu pot justifica pe deplin ce se întâmplă. E, mai degrabă, un semnal de alarmă despre ceea ce se ascunde în spatele ușilor închise, în interiorul relațiilor de familie atunci când familia ajunge să trăiască exclusiv conformându-se imaginii pe care o pretinde societatea, dorind cu orice preț să păstreze fotografia impecabilă ce redă o fericire care nu a existat, niciodată. O fotografie care la sfârșit are nu doar marginile zdrențuite, ci și interiorul fisurat. Aș spune că este vorba despre un spectacol în care se analizează cu luciditate lumea în care trăim și modul în care nevoia de a arăta că totul funcționează perfect nu e altceva decât o formă de a te întâlni cu eșecul.”

Mai multe spectacole

Premieră: 1.11.2020

Sala Uzina cu Teatru

Năpasta (…și era pădurea singură…)

de I.L. Caragiale

Durata: 1 h 30 min

Regie: Adi Carauleanu

Premieră: 21.04.2017

Sala Uzina cu Teatru

Povestea păsării fără cuib

de Ada Lupu

Durata: 1h 10'

Regie: Iris Spiridon

© Teatrul National Iași - 2023. Toate drepturile rezervate.

Made with love by Wepixel