Pe 1 decembrie, de la ora 19:30, în foaierul Sălii Mari, în deschiderea Festivalului „Zilele Teatrului Național Iași”, va avea loc vernisajul expoziției „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare”. Expoziția celebrează 128 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului Național din Iași (1 decembrie 1896) și este realizată la inițiativa Forumului Cultural Austriac București, de către arhitecta și specialista în monumente istorice, Loredana Stasisin, în parteneriat cu Teatrul Național ieșean.
Când trăiește cu adevărat clădirea unui teatru? Ce se întâmplă acolo atunci când spectatorii sunt departe, iar totul pare cufundat în liniște? Poate un monument istoric să mai fie în pas cu vremurile, la peste un secol de la construirea lui? La inițiativa Forumului Cultural Austriac București, arhitecta și specialista în patrimoniu arhitectural, Loredana Stasisin, a explorat secretele din spatele cortinelor câtorva dintre numeroasele teatre construite de celebrul birou austriac de arhitectură condus de Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer, la sfârșitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea.
Realizat în decursul a patru ani și conceput special pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, proiectul „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare” vă poartă prin câteva edificii remarcabile, a căror complexitate impresionantă este descifrată prin prisma a 12 studii de caz – teatre din Graz, Viena, Sofia, Zagreb, Rijeka, Varazdin, Budapesta, Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara.
„Dincolo de jocul sistemic de putere dintre factorii decidenți și comunitatea locală, joc articulat prin intermediul arhitecturilor monumentale, expoziția și platforma online aferentă caută să provoace chestionarea narativului istoric de dezvoltat mai departe: cum putem noi, oamenii de astăzi, să transmitem generațiilor viitoare, într-un mod regenerativ, toată bogăția acestui patrimoniu cultural ce ne-a fost oferit de predecesorii noștri cu atâta generozitate?” (Loredana Stasisin)
Loredana Stasisin, arhitect specialist în protejarea patrimoniului, lucrează ca expert tehnic și consultant pentru o multitudine de platforme europene privind dezvoltarea urbană durabilă, conservarea patrimoniului arhitectural și tranziția digitală a datelor culturale. Parcursul său cuprinde rezidențe și experiență de lucru semnificative în Paris, Bruxelles și Londra, precedate de o amplă experiență în management cultural în România. În prezent, împreună cu alte două colege arhitecte, conduce un birou de arhitectură în București, specializat în restaurarea monumentelor istorice. De asemenea, este fondatoarea unui start-up din Piatra Neamț, orașul ei natal, axat pe generarea de experiențe culturale prin intermediul tehnologiilor digitale avansate. În Amsterdam, reședința sa actuală, a creat de curând un laborator pentru experimente creative antidisciplinare, bazate pe cercetare istorice și analiză socio-economică.