1916
În august România intră în cel de-al doilea război mondial și este decretată mobilizare generală. Orașul Iași devine capitală de război. Personalul artistic al Naționalului ieșean, dar și cel administrativ, este mobilizat pe loc, activitatea sa fiind considerată utilă pentru menținerea stării de spirit a populației.
La 9 decembrie are loc în sala Teatrului Național din Iași deschiderea Parlamentului. Regele se adresează țării printr-un discurs ce a rămas memorabil.
La 14 decembrie, pe scena Naționalului ieșean are loc un moment istoric, cei mai buni oratori ai epocii, Ion I.C. Brătianu, Tache Ionescu și Nicolae Iorga, se adresează de la tribuna Parlamentului reprezentanților Națiunii. Discursul marelor istoric Nicolae Iorga a fost de departe cel mai convingător și mai emoționant.
Trupele Teatrelor Naționale din București și Craiova se refugiază la Iași. Începând cu luna decembrie se organizează primele spectacole cu trupele reunite pe scena Naționalului ieșean.
Clădirea Teatrului Național din Iași devine sediu pentru Camera Deputaților, Direcția Generală a Teatrelor, Opera Română din București, Curtea de Casație, și alte servicii ale Primăriei Iași. În timpul zilei, în Sala Mare, funcționează Cinematograful Răniților de Război. Banii proveniți din biletele vândute sunt donați militarilor aflați în spitale.