TEATRUfeminin
Festivalul de regie Cătălina Buzoianu

7 septembrie - 11 septembrie 2024

În perioada 7-11 septembrie 2024, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași organizează prima ediție a unui festival de teatru care să cuprindă cele mai importante spectacole semnate de regizori-femei, din ultimele două stagiuni: 2022-2023 și 2023-2024. Manifestarea va purta numele Cătălinei Buzoianu, personalitate emblematică a regiei românești de teatru, care a marcat o frumoasă perioadă de timp și destinele Naționalului ieșean. Festivalul este finanțat de Ministerul Culturii.

Un festival dedicat regizoarelor din România este menit să aducă perspectiva unei decantări valorice în prezența unor ipostaze care să completeze în mod necesar imaginea sincronică și dinamică a mișcării noastre teatrale, dar și, foarte important, șansa unor modele diferite de gândire teatrală de a-și confirma relevanța.

Selecția festivalului este asigurată de teatrologul Oana Borș, lector univ.dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale București, pe baza unor criterii bine argumentate precum: risc estetic, spirit de avangardă, deschidere spre alte arte, perspective profunde față de realitățile unei lumi care se schimbă sub ochii noștri.

Acest proiect singular este gândit a fi competitiv, fiind acordate pe baza unor criterii bine delimitate: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru regie, Premiul pentru cea mai buna actriță în rol principal, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, Premiul pentru scenografie, Premiul pentru creație originală.

Premiile Festivalului de regie Cătălina Buzoianu

La finalul celor cinci zile de teatru la puterea feminin, după un maraton de 11 spectacole și o serie generoasă de evenimente conexe, juriul Festivalului de regie „Cătălina Buzoianu”, format din Velica Panduru, scenograf, Ștefana Pop-Curșeu, director artistic al Teatrului Național Cluj-Napoca, actorul Emil Coșeru, societar al Teatrului Național Iași, a desemnat câștigătorii acestei ediții.

Leta Popescu pentru spectacolul Bujor, producție a Teatrului „Fani Tardini“ Galați, și

Andrea Gavriliu, pentru spectacolul SF (Super Fragil), producție a Teatrului Excelsior, București 

Gabi Costin pentru rolul Charlottei von Mahlsdorf din spectacolul Eu sunt propria mea soție de Doug Wright și

Vlad Volf pentru rolul Bujor, Învățătorul, din spectacolul Bujor de Doru Vătavului 

Nicoleta Lefter pentru rolul Bonnie din spectacolul Anatomia unei sinucideri de Alice Birch și

Cristina Juncu pentru rolul Agnes din spectacolul Agnes, aleasa lui Dumnezeu de John Pielmeier

Ioana Pashca pentru concepția dispozitivului scenic al spectacolului Eu sunt propria mea soție de Doug Wright

Valentin Vârlan pentru concepția dispozitivului scenic al spectacolului Agnes, aleasa lui Dumnezeu, de John Pielmeier

spectacolului-concert Apocalipsa gospodinelor, producție a Teatrului Tineretului Piatra Neamț.

„Dată fiind diversitatea esteticilor teatrale prezente în selecția festivalului, juriul a decis să nu acorde Premiul pentru cel mai bun spectacol, celelalte premii recompensând însă talentul mai multor artiști implicați în creațiile prezentate pe scena ieșeană.” (Ștefana Pop-Curșeu, argumentul juriului)

Trei premii UNITER pentru spectacolul Teatru Național Iași, "Antologia dispariției", în regia lui Radu Afrim.