Povestea păsării fără cuib

de Ada Lupu

Regia: Iris Spiridon

Sala Uzina cu Teatru

Durată: 1h 10'
Data premierei: 21.04.2017

Creatori

Un text de Ada Lupu Regia: Iris Spiridon Concept scenografic și univers sonor: Iris Spiridon și Ada Lupu

Distribuția

Actor

Ada Lupu

Audiență generală

Premii Awards

Premiul I pentru Dramaturgie – Monodrama pentru piesa de teatru „Povestea păsării fără cuib”, în cadrul Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”2016.

Informații suplimentare

"O să ne întâlnim cu o Lolita care poate să îmbatranească când vrea ea, poate să-și găsească oricând un nou Daddy, să redevină mică, cât să încapă într-un cuib, să scrie poezii bune și neapreciate, să mănânce prăjituri fără să se îngrașe, să plângă fără să fie tristă și să se joace în loc să facă copii. Întâlnirea cu ea se poate produce în mod neașteptat, într-un loc în care s-ar putea să avem noroc să ne aflăm la timp, n-o să știm la ce varstă o s-o întâlnim, nici cât timp va rămâne așa, nici starea în care se va afla. Și s-ar putea, chiar s-ar putea, să rimeze ceva din ce va spune ea. Și dacă aveți noroc, s-ar putea chiar să vă pupe, pentru că ei îi place foarte mult să se pupe, și asta nu este ceva superficial. Este o întâlnire scurtă, tonică, neașteptată, o clipă de viață, ca o răsuflare."

Iris Spiridon

"Povestea păsării fără cuib este de fapt povestea trecerii unui spirit feminin prin toate vârstele reale și emoționale. O încercare de maturizare incompletă, marcată de căutarea obsesivă a tatălui ca pretext pentru regăsirea profundă a mamei. Viața unei femei, percepută din perspectiva propriului suflet, rămas la vârsta copilăriei.Inocența, deopotrivă distructivă și salvatoare, propria imaginație ca opțiune de existență. Absențele care influențează o viață (poate) mai mult decât prezențele, atunci când tot ce ni se-ntâmplă contează, dar frământările cele mai subtile se nasc din idealuri personale pe care nu le trăim."

Ada Lupu

Recenzii

„Text și versuri, frânturi când poematice, când cinice. Translări de la o vârstă la alta, de la o experiență la alta. Ada Lupu se luptă cu o experiență care nu e doar aceea a unui personaj. Se luptă cu experiența de a fi autor și personajul autorului în același timp. Creator și creație/produs. Textul aparținându-i, se află într-o relație ombilicală cu sine. Nu spun că personajul are ceva din autorul său. Dimpotrivă. Că nu are. Și nu are tocmai pentru că experiențele Cristinei sunt experiențe asumate literar. Nu trăite. Și de aici impresia că uneori totul e la suprafață. Totul e joc. Prea puțin contrapunctic, prea repede ca stare de a fi. Dar asta nu face din Povestea păsării fără cuib un experiment mai puțin interesant. Ada Lupu merită toată admirația pentru acest exercițiu de digitație, pentru curaj, pentru sensibilitate.”

Mai multe spectacole

Premieră: 8.05.2021

Sala Mare

Plugarul și Moartea

de Johannes von Tepl

Durata: 1h.10 min

Regie: Silviu Purcărete

Premieră:

Sala Uzina cu Teatru

20 Noiembrie

de Lars Norén

Durata: 1h

Regie: Eugen Jebeleanu

Trei premii UNITER pentru spectacolul Teatru Național Iași, "Antologia dispariției", în regia lui Radu Afrim.