„1984” și „Gaițele”, spectacolele Naționalului ieșean, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

Teatrul Național Iași nu lipsește nici în acest an de la întâlnirea cu publicul de la Chișinău, eveniment cu tradiție, desfășurat în cadrul proiectului „ReUniuni Teatrale”, în preajma Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită pe 27 martie.  Proiectul este integrat în cea de-a IX-a ediție a manifestării Naționalului „Mihai Eminescu”, „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău”.

Turneul din acest an aduce pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău două producții de succes ale trupei ieșene: „1984” și „Gaițele”. Partenerii acestui important eveniment teatral sunt Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Primăria Municipiului Iași.

Spectacolele vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău după cum urmează:

25 martie, ora 18:00, Sala Mare

1984” de George Orwell, o adaptare de Robert Icke şi Duncan Macmillan

regia: Claudiu Goga

scenografia: Ştefan Caragiu

video design: Andrei Cozlac

aranjament muzical: Diana Roman

distribuţia: Cosmin Maxim, Constantin Puşcaşu, Ada Lupu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Petronela Grigorescu, Adi Carauleanu, Horia Veriveş, Andreea Boboc, Diana Roman, copiii Sara Niţă/Adela Obadă

„1984” este cel de-al zecelea spectacol pe care Claudiu Goga l-a montat pe scena Teatrului Național Iași. Prima întâlnire cu actorii ieșeni a avut loc în 2007, cu ocazia montării spectacolului „Audiția” de Alexandr Galin, distins cu Premiul pentru Cel mai bun spectacol la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la  Braşov, în același an. În 2014, aceeași distincție este acordată spectacolului „Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, montat pe scena mare a Naționalului ieșean.

26 martie, ora 18:00, Sala Mare

Gaițele”de Alexandru Kirițescu  

un spectacol de Ovidiu Lazăr

scenografia: Alina Dincă Pușcașu

asistenți regie: Alice Moisă și Matei Lazăr                   

distribuția: Mihaela Arsenescu Werner și Tatiana Ionesi, Irina Răduţu Codreanu, Andreea Boboc, Mălina Lazăr, Livia Iorga, Georgeta Burdujan, Dumitru Georgescu, Daniel Busuioc, Horia Veriveş, Diana Roman, Oana Sandu, Ioan Ursulescu, Radu Grăjdeanu, Bogdan Ionescu, Ştefan Neagu

„Textul lui Kirițescu pune indirect în discuție una din metehnele incurabile ale românilor: ignorarea diferenței dintre familie și clan. Familia se bazează, se construiește și se menține pe sentimente reale, asumate, trăite, pe relații autentice, responsabile, firești, de ajutor reciproc, pe răbdare și pe toleranță. Clanul are ca reguli esențiale interesul și supraviețuirea pe cont propriu.” (Ovidiu Lazăr)

„ReUniuni Teatrale”, proiect cu tradiție al Teatrului Național Iași,  a fost inițiat cu scopul de a aduce împreună creatori și public de teatru de pe cele două maluri ale Prutului, de a promova  o spiritualitate comună.

Biletele pot fi procurate de la Agenția Teatrală
(rezervări tel. 0232 255999) și de pe teatrulnationaliasi.ro,
entertix.ro, myticket.ro.

Mai multe articole

Află noutăți despre spectacole, premiere sau festivaluri.