„Labirint” de Petronela Grigorescu, un spectacol-lectură în premieră, la Cub

Petronela Grigorescu, actrița Teatrului Național Iași, semnează spectacolul-lectură „Labirint” în calitate de autor, regizor și actor.

Textul cu care a participat la concursul „Lecturi³” a fost desemnat câștigător al acestei luni și urmează a fi oferit publicului sub forma unui spectacol-lectură, luni, pe 19 iunie, de la ora 19:00, la Teatru³. Juriul proiectului de dramaturgie contemporană românească a fost alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții partenere: Teatrul Național Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista „Alecart”.

Alături de Petronela Grigorescu, pe scena lecturilor la Cub va urca și actrița Andreea Boboc. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Despre piesa recent scrisă, Petronela Grigorescu se destăinuie: „În acest text nu caut un sens sau răspunsuri la întrebări importante. Încerc doar sa articulez ce simt în legătură cu experiența mea ca femeie și relația cu mama. Marele meu judecător sunt eu însămi, de aceea am ales o perspectiva crudă și rece, ca modalitate de a încadra confesiunea mea intimă. Dar și cu speranța că publicul va fi plasa mea de siguranță.”

Petronela Grigorescu nu este la prima experiență de acest gen.  În 2017, a creat scenariul și conceptul filmului de scurt metraj „Altă dată” împreună cu Liliana Basarab și Dragoș Alexandrescu. Un an mai târziu, la Fabrica de Pensule, tot alături de Liliana Basarab, creează performance-ul „Tu ești femeia care mor de ea”, inspirat din experiențe personale dureroase.

În 2013, semnează scenariul și conceptul scurtmetrajului  „Stop joc!”, difuzat online în 2020, pe Scena 5 a Teatrului Național Iași, având-o în distribuție pe Mălina Lazăr.

De la debutul său pe scena Naţionalului ieşean din 1997, cu rolul Tillie din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor” în regia Irinei Popescu-Boieru (Premiul Criticii pentru debut), Petronela Grigorescu și-a construit o carieră de succes cu peste 60 de roluri la Teatrul Național ieșean, cu remarcabile interpretări în cinematografie și teatru independent, cu recunoașterea talentului și forței actoricești de către juriile unor importante evenimente teatrale (ex. nominalizare UNITER 2011, secţiunea Cea mai buna actriţă în rol principal pentru rolul Veta din „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, regia: Alexandru Dabija, scenografia: Dragoş Buhagiar).

Biletele pot fi procurate de la Agenția Teatrală
(rezervări tel. 0232 255999) și de pe teatrulnationaliasi.ro,
entertix.ro, myticket.ro.

Mai multe articole

Află noutăți despre spectacole, premiere sau festivaluri.

Trei premii UNITER pentru spectacolul Teatru Național Iași, "Antologia dispariției", în regia lui Radu Afrim.