Cafeneaua

de Carlo Goldoni

Regia: Silviu Purcărete

Sala Mare

Durată: 2h 20' (cu pauză)
Data premierei: 27.04.2016

Creatori

Regia: Silviu Purcărete Scenografia: Dragoş Buhagiar Muzica: Vasile Şirli Video: Andrei Cozlac Pregătire muzicală: Diana Roman Asistent regie: Radu Ghilaş Asistenţi scenografie: Vladimir Iuganu, Iuliana Gherghescu

Distribuția

Fost actor

Teodor Corban

Actor

Călin Chirilă

Actor

Ionuţ Cornilă

Actor

Constantin Puşcaşu

Actor

Petronela Grigorescu

Actor

Andreea Boboc

Premii Awards

Premiul pentru cea mai bună scenografie - Dragoș Buhagiar - Gala Premiilor UNITER 2017

Trailer

Play Video Play Video

Informații suplimentare

Cafeneaua e, desigur, un local public în care se consumă cafea...Cafeneaua lui Goldoni este, însă, centrul lumii veneţiene, esenţa vieţii cetăţii, loc de întâlnire, de observaţie, de bârfe, scena pe care se perindă protagoniştii unor încurcături cu mult miez comic. Acţiunea se desfăşoară în timpul Carnavalului iar personajele au un desen pregnant de realist pe diferite paliere ale unor varii clase sociale – de la onestul cafegiu Ridolfo (Teodor Corban), până la abilul proprietar de tripou Pandolfo(Horia Veriveş), de la clevetitorul Don Marzio (Călin Chirilă) până la nobilul scăpătat Flaminio( Constantin Puşcaşu), de la nefericitul dependent de noroc Eugenio (Ionuţ Cornilă), până la răbdătoarea sa soţie Vittoria (Andreea Boboc), de la Placida( Petronela Grigorescu) călătoarea eternă pe urmele soţului, până la balerina Lisaura ( Haruna Condurache) prinsă în plasele dedublărilor mascate. Cafeneaua le strânge laolaltă poveştile şi devine martorul unor destine cu viciile şi virtuţile lor. Mari sau mici.

Recenzii

Spectacolul de la Naţionalul ieşean este, înainte de orice altceva, unul frumos. Caracterizat printr-un continuum de imagini cum nu se poate mai reuşite. Contribuie la aceasta proiectul regizoral desenat cu o peniţă extrem de fină, muiată în tuş de cea mai bună calitate. Purcărete a conceput un proiect regizoral deloc agresiv sau zgomotos, de o delicateţe absolută. Care, fără doar şi poate, ar fi fost pe placul lui Goldoni, cel ce a militat pentru plasarea pe primul plan al miezului erudit al commediei dell arte. (Adevărul)

Mai multe spectacole

Premieră: 28.04.2023

Sala Mare

Lysistrata, dragostea mea

de Matei Vișniec

Durata: 1h și 30 min.

Regie: Zalán Zakariás

Premieră: 12.03.2021

Sala Uzina cu Teatru

Spune ceva, frate!

de Ion Sapdaru

Durata: 1h 30 min

Regie: Ion Sapdaru

Trei premii UNITER pentru spectacolul Teatru Național Iași, "Antologia dispariției", în regia lui Radu Afrim.