Țestoasa lui Darwin

de Juan Mayorga

Regia: Radu Ghilaș

Sala Studio "Teofil Vâlcu"

Durată: 1h 20
Data premierei: 11.02.2023

Creatori

regie: Radu Ghilaș asistent regie: Beatrice Roman scenografie: Sebastian Rațiu muzică originală și sound design: Odry Bârcă video design: Mihai Nistor traducere: Dana Coșeru

Distribuția

Actor

Puşa Darie

Actor / Societar

Emil Coşeru

Actor

Irina Răduţu Codreanu

Actor

Dumitru Năstruşnicu

Audiență generală

Informații suplimentare

„Profesorul din Țestoasa lui Darwin este, în statistica actorului Emil Coseru, un rol (al câtelea?) după 54 de ani de teatru. Ce pot sa spun? Că sunt într-o colaborare frumoasă cu fostul meu student Radu Ghilaș, actor și regizor, cunoscut în breasla actoricească, și că mă simt confortabil. Despre rol, interpretare și toate celelalte va spune și va judeca publicul. Eu mă simt mulțumit că merg mai departe cu trupa Naționalului ieșean....”

Emil Coșeru

„Prima întâlnire cu Juan Mayorga a fost prin intermediul unei reviste literare. Am aflat că este unul dintre cei mai citiți și mai jucați autori dramatici spanioli. Alături era un fragment din Testoasa lui Darwin care m-a amuzat și m-a intrigat. De-abia când am citit textul integral, care oscilează între dramă și umor, între râs și cruzime, am fost fascinată de inteligența, originalitatea și ingeniozitatea autorului. Ne confruntăm în piesă cu evenimente importante din istorie, la unele am fost chiar martori, dar într-o lume în care nu mai există limite, certitudini, repere, ajungem la dezumanizare. Se mai poate salva cineva? Da, la urma urmei, fiecare se salvează cum poate....”

Dana Coșeru

Recenzii

Țestoasa lui Darwin este desprinsă dintr-o bufonadă, e un hibrid ciudat care a descins într-un birou de universitar spre a scoate la suprafață, prin simpla sa prezență, realitatea ascunsă sub masca normalității – un chip hidos, alcătuit din neîmpliniri, din automatisme, din suferință și mult, prea mult, egoism. Figura aceasta lăuntrică, bine tăinuită poate fi generalizată și ne recunoaștem pe rând, de la est la vest și de pretutindeni, înfiorați de temerea că ea este adevărata noastră față. Martor a două veacuri de deziluzii și de incurabile epidemii ideologice, dar și antidot al bătrâneii, Harriet doar pare a fi un comentator interior al evenimentelor minunatei lumi noi sau vechi. Ea este și un acuzator, o voce ironică pe dedesubtul unor replici cu aer naiv. Realitatea virează în absurd, așa cum e exploatată de viziunea regizorală, și influențează personajele – pe Harriet, de la bun început, prin statutul ei dual, și apoi pe Profesor – un vânător de subiecte pentru prezentări academice -, pe Doctor – un ipochimen în halat medical – și pe Beti – supusa soție a Profesorului, în care trăiește, nevăzută, o sperjură. Iată oamenii cu diferitele lor fațete, unele mai cumplite ca altele. (LiterNet)
Punerea în scenă e curată, fresh, fără excese, demnă de autorul contemporan ales de regizor. Decorul aerisit, luminile atent planificate, proiecțiile din lumea artropodelor sau cele acvatice, la care contribuie și sound-ul mereu adecvat constituie premisele actualei viziuni regizorale ușor suprarealiste, cu vagi accente de melancolie privitor la sensul umanității. Din perspectivă narativă, stinse sugestii metateatrale conferă spectatorului o referință la prezent, trimiteri la textul tocmai pus în scenă, referințele intertextuale sau la actualitate pot fi astfel vag redate sau mai vizibile. (Ziarul de Iași)

Mai multe spectacole

Premieră: 21.07.2021

Sala Teatru Cub

Alecsandri's Garden

după Vasile Alecsandri

Durata: 1h 45 min

Regie: Ovidiu Lazăr

Premieră:

Sala Teatru Cub

Tattoo (Romanian Creative Week) - Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

de Réjane Desvignes, Igor Bauersima

Durata: 1h50min

Regie: Radu Afrim

Trei premii UNITER pentru spectacolul Teatru Național Iași, "Antologia dispariției", în regia lui Radu Afrim.