Țestoasa lui Darwin

de Juan Mayorga

Regia: Radu Ghilaș

Sala Studio "Teofil Vâlcu"

Durată: 1h 20
Data premierei: 18.01.2023

Creatori

regie: Radu Ghilaș asistent regie: Beatrice Roman scenografie: Sebastian Rațiu muzică originală și sound design: Odry Bârcă video design: Mihai Nistor traducere: Dana Coșeru

Distribuția

Actor

Puşa Darie

Actor / Societar

Emil Coşeru

Actor

Irina Răduţu Codreanu

Actor

Dumitru Năstruşnicu

Juan Mayorga este unul dintre cei mai apreciați, montați și traduși dramaturgi contemporani de limbă spaniolă. Profesor mulți ani de dramaturgie şi filosofie la Școala Regală de Artă Dramatică din Madrid, coordonator al seminarului Memorie şi gândire în teatrul contemporan, organizat de Consiliul Superior de Cercetări Științifice, conduce în acest moment Catedra de artele spectacolului a Universității Carlos III din Madrid. Este membru al Academiei Regale Spaniole și membru de onoare al Societății Regale de Matematică din Spania. Premii: Premiul Max pentru cel mai bun autor dramatic, pentru textele „Țestoasa lui Darwin” și „Hamelin, Baiatul din ultimul rînd” (2006, 2008, 2009) și pentru cea mai bună adaptare (2008 şi 2013), Premiul Național de Teatru, conferit de Ministerul Culturii din Spania (2007), Premiul Național pentru Literatură Dramatică, pentru textul „Limba fărâme” (2013), Premiul Valle-Inclán, pentru „Pacea eternă” (2009), Premiul Ceres (2013), Premiul La Barraca (2013), Premiul Europa Realidades Teatrales (2016).

Informații suplimentare

„Profesorul din Țestoasa lui Darwin este, în statistica actorului Emil Coseru, un rol (al câtelea?) după 54 de ani de teatru. Ce pot sa spun? Că sunt într-o colaborare frumoasă cu fostul meu student Radu Ghilaș, actor și regizor, cunoscut în breasla actoricească, și că mă simt confortabil. Despre rol, interpretare și toate celelalte va spune și va judeca publicul. Eu mă simt mulțumit că merg mai departe cu trupa Naționalului ieșean....”

Emil Coșeru

„Prima întâlnire cu Juan Mayorga a fost prin intermediul unei reviste literare. Am aflat că este unul dintre cei mai citiți și mai jucați autori dramatici spanioli. Alături era un fragment din Testoasa lui Darwin care m-a amuzat și m-a intrigat. De-abia când am citit textul integral, care oscilează între dramă și umor, între râs și cruzime, am fost fascinată de inteligența, originalitatea și ingeniozitatea autorului. Ne confruntăm în piesă cu evenimente importante din istorie, la unele am fost chiar martori, dar într-o lume în care nu mai există limite, certitudini, repere, ajungem la dezumanizare. Se mai poate salva cineva? Da, la urma urmei, fiecare se salvează cum poate....”

Dana Coșeru

Recenzii

Țestoasa lui Darwin este desprinsă dintr-o bufonadă, e un hibrid ciudat care a descins într-un birou de universitar spre a scoate la suprafață, prin simpla sa prezență, realitatea ascunsă sub masca normalității – un chip hidos, alcătuit din neîmpliniri, din automatisme, din suferință și mult, prea mult, egoism. Figura aceasta lăuntrică, bine tăinuită poate fi generalizată și ne recunoaștem pe rând, de la est la vest și de pretutindeni, înfiorați de temerea că ea este adevărata noastră față. Martor a două veacuri de deziluzii și de incurabile epidemii ideologice, dar și antidot al bătrâneii, Harriet doar pare a fi un comentator interior al evenimentelor minunatei lumi noi sau vechi. Ea este și un acuzator, o voce ironică pe dedesubtul unor replici cu aer naiv. Realitatea virează în absurd, așa cum e exploatată de viziunea regizorală, și influențează personajele – pe Harriet, de la bun început, prin statutul ei dual, și apoi pe Profesor – un vânător de subiecte pentru prezentări academice -, pe Doctor – un ipochimen în halat medical – și pe Beti – supusa soție a Profesorului, în care trăiește, nevăzută, o sperjură. Iată oamenii cu diferitele lor fațete, unele mai cumplite ca altele. (LiterNet)
Punerea în scenă e curată, fresh, fără excese, demnă de autorul contemporan ales de regizor. Decorul aerisit, luminile atent planificate, proiecțiile din lumea artropodelor sau cele acvatice, la care contribuie și sound-ul mereu adecvat constituie premisele actualei viziuni regizorale ușor suprarealiste, cu vagi accente de melancolie privitor la sensul umanității. Din perspectivă narativă, stinse sugestii metateatrale conferă spectatorului o referință la prezent, trimiteri la textul tocmai pus în scenă, referințele intertextuale sau la actualitate pot fi astfel vag redate sau mai vizibile. (Ziarul de Iași)

Mai multe spectacole

Premieră: 18.01.2023

Sala Mare

Molière. Improvizația de la Versailles

de Molière

Durata: 1h 40

Regie: Ovidiu Lazăr

Premieră: 19.03.2022

Sala Teatru Cub

Masaj

Durata: 2 ore 45 min

Regie: Radu Afrim

© Teatrul National Iași - 2023. Toate drepturile rezervate.

Made with love by Wepixel