În plină glorie

de Peter Quilter

Regia: Irina Popescu-Boieru

Sala Studio "Teofil Vâlcu"

Durată: 1h 30 min
Data premierei: 19.11.2022

Creatori

Regia: Irina Popescu-Boieru Scenografia: Axenti Marfa Mișcare scenică: Oana Sandu Pregătire muzicală: Diana Roman

Distribuția

Actor / Societar

Mihaela Arsenescu Werner

Actor

Radu Ghilaş

Actor

Adi Carauleanu

Actor

Georgeta Burdujan

Actor

Catinca Tudose

Actor

Haruna Condurache

Informații tehnice

Informații suplimentare

Comedie nominalizată la Premiul Laurence Olivier – Cea mai bună piesă (2005) Cu prilejul acestui eveniment, echipa noastră o sărbătorește pe Mihaela Arsenescu Werner, societar al Teatrului Național Iași, la împlinirea celor 50 de ani dedicați teatrului. Piesa lui Quilter spune povestea reală a celebrei Florence Foster Jenkins, o femeie bogată din New York-ul anilor ʹ40, care visează la celebritate și aspiră la statutul de cântăreață de operă, în ciuda lipsei talentului, intrând în istoria muzicii ca „cea mai proastă soprană din lume”. Irina Popescu-Boieru:„Chiar dacă piesa e o comedie, personajul său e dramatic. Chiar tragic. Dar oare numai averea și puterile ce decurg din ea au făcut din Florence Jenkins o falsă stea? Să fie aceasta singura explicație pentru lipsa de curaj a celor din jur de a-i spune tristul adevăr? Mi-o imaginez pe această ființă stranie, ca de pe altă planetă, înzestrată cu un farmec nespus, cu o feminitate iradiantă, cu o generozitate lipsită de aroganță și un infantilism dezarmant. Înconjurată de profitori care, în felul lor, o adoră, Florence este simbolul îndrăznelii fără temei și al nereușitei sclipitoare. Nimic din cariera și traseul acestei ființe nu a semănat cu cariera și traseul tău, draga mea Mihaela. Nu, nu te-ai bucurat de o mare avere în bani. Și nu, nu cred că cineva s-a străduit să te convingă în adolescența ta să nu te faci actriță. Și, cu siguranță, spectatorii tăi nu mint când te aplaudă. Fiindcă averea ta s-a întâmplat să fie un talent copleșitor, imposibil de cumpărat cu toți banii din lume. În rest…ai urmat parcursul clasic: obstacole, invidii profesionale, îndoieli, așteptări, speranțe neîmplinite, multe probleme personale, descurajări, lipsuri, înfruntate toate cu umorul tău imbatabil și cu harul tău superb, cu optimismul tău contagios, cu stralucirea ta neîncetată, care au transformat toate aceste necazuri în reușită după reușită, succes după succes, o carieră sclipitoare, fabuloasă. Poate că singurul punct comun cu personajul tău e acela că faceți asta pentru a fi iubite, ca să parafrazez una dintre replici.”

„Ocazia de a interpreta partituri importante și colaborarea fructuoasă cu un regizor experimentat care-ți cunoaște potențialul și știe să te pună în valoare. Este și cazul Irinei Popescu-Boieru, care mi-a oferit roluri de primă mărime în spectacole memorabile, longevive, care mi-au adus premii și aprecierea constantă a publicului: Beatrice în Efectul razelor gamma asupra anemonelor, Elisabeta I, Doamna Ignazia în Astă-seară se improvizează, Eliza Orban în Joc de pisici, Maude din Harold și Maude… Iar acum, pe «inegalabila» Florence Foster Jenkins. Mulțumesc, Irina!”

Mihaela Arsenescu Werner

Recenzii

Spectacolul Irinei Popescu-Boieru curge amuzant și fluent, accentuând atmosfera idilică la care visează artista-protagonista Florence. Actorii Radu Ghilaș, Adi Carauleanu Georgeta Burdujan și Catinca Tudose dau viață și completează fericit limitele unor personaje destul de convențional-previzibile (cam vitregite de domnul autor, oricât de englez ar fi el). Haruna Condurache creează – în ipostaza servitoarei veșnic cârcotașe și duplicitare – o prezență care se reține, dinamizând glazura roz-bombon sub care se cam plac și complac domnii și doamnele din lumea bună. Dar greul reprezentației este dus cu aplomb, farmec și dezinvoltură de Mihaela Arsenescu Werner. Investită cu o importantă răspundere (căci are de făcut față unui recital greu, pe muchie de cuțit), ea împinge ridicolul spre amuzant. Impostura devine simpatică, reușind să ducă suferința uluitei dezamăgiri într-o zonă chiar a compasiunii. Ceea ce înseamnă o performanță demnă de toată prețuirea… și de o sinceră admirație. (LiterNet)

Mai multe spectacole

Premieră: 9.02.2020

Sala Studio "Teofil Vâlcu"

Când fericirea se află în trecut

Furio Bordon

Durata: 1h 20 min

Regie: Radu Ghilaș

Premieră: 25.09.2018

Sala Uzina cu Teatru

Gabriel

Dumitru Georgescu

Durata: 1h

© Teatrul National Iași - 2023. Toate drepturile rezervate.

Made with love by Wepixel